Monday, 4 November 2013

My FiRsT tRy~~

 Assalamu'alaikum w.b.t.

Malam ni xleh tido la pulakkan.... tgn ni mula la gatal nak mengarang...

Kisah hari ni berkaitan ngn hobi baru ak.. nak tahu ap ?? hmm.. memasak la.. huhu..  Al-Maklum la, semenjak dah duk umh ni, mcm2 jenis masakan ak belajar dr mak....

Sementara ade ruang, belajar la memasak ngn mak kita kn.. esk lusa, dah kawen, xkn tiap kali nk masak kita nk kena call mak plakkn tnye resepi... So, sementara belum start kje ni, kita belajar sesuatu ilmu baru ye kawan2.. hehe...

Baru-baru ni, teringat la kehidupan duk zaman "UNiversiti"... ade la sorg kawan ku yg baru blik dr kg bawak sejenis dessert yg baru pertama kali jumpa, dan apatah lagi la mknnye kn?? dia kate name dessert ni "Puding Triffle"... seriously, sedap sgt.... ag2 mase tu baru bngun tdo, mmg tgh lapa la kn?? huhu..

Dia bwk dessert tu ckit je, sekadar dpt jamu kawan2 sorg sikit... klu xigt kwn blkg, dah lame ak NGAP sume... Perut lapa la kata kn?? hehe.. sembang punya sembang, dia kate nk wat dia senang je... ni resepi kak  dia... nti dia bg resepi... sekian lamenye dapatt resepi dr kawan, baru-baru ni la bru dapat wat sendri.. tp xberapa menjadi sangat la... biase la... First time buatkn?? 


Org yg cipta ayam KFC nak jadikan dia sedap pn, bnyk kali gagal... So, Gagal sekali bukan bermaknanya, gagal selamanya kn? Jadi, dh buat, kita mkn je la nti kn.. hehe.. resepi dh oke... yang xjadinye sebab tgn ni kurang berseni kot.. hehe... tepung kastad tu sempat membeku sebelum sempat tekan buah2han tu... sikit je la yg xsempatnye...

Taadaa... ni la hasil untuk CUBAAN yang PERTAMA  ku..

Puding Triffle : resepi dr kakak +Ezzy Azira 
Dalam xjadi2 pun, mak ckp sedap.. Mak cakap leh wat jadi dessert mase ak kawen nti (in sya ALLAH).. hehe... papepan, puding ni dah habis dalam mase 2 hari je.. bukak-bukak peti ais, tinggal separuh dari bekas.. =) bapak pun suke nmpaknye.. hehe...

Disebabkan diri sendri xpuas ag nk makannye (sebab dah habis), 2nd try akn menyusul.. semoga "my 2nd try " akn lebih baik dari yg "1st try ni", mudah-mudahan la kn...

papepun, thank's azi for the resepi.. special thank's to kakak azi "kak lina" kot klu x silap namemye, yg empunya resepi.. thank's kak.. sedap sgt..

my next entry akan menyusul.. untuk entry kali ni, ini saje yang dapat saya kongsikan.. semoga bertemu ag ye.. 



Wednesday, 30 October 2013

Belajar Dari Kesilapan yang Lalu~~


Assalamu'alaikum..

Entri hari ni berkaitan dgn Kete Auto.. kete Bapak # iaitu kete Pesona Purple...

ari ni  bapak dah beri kepercayaan yang agak penuh kpda ku utk membawa kereta... dia pnt kot... so ak drive kete dr bota ke behrang utk amik adik yg dah habis exam... ap ag, CUTI semester sudah bermula..... teringt mase ak duk poli ngn unimap dulu.... perkara yang pling bahagia n best  bile cuti sem bermula.... syokk ooo duk umh... releks otak dr berfikir....

berbalik pada tajuk entri pada kali ni kisah pengajaran yg xdpt ak lupakan...

Dulu ak sgt2 trauma bile nk pegang kete pesona bapak ni... sebab pada suatu ketika dulu, ade perkara yang paling tidak diingini berlaku terjadi... sepantas kilat bende tu jadi... RM3000 melayang bayar kat org tu....

kisahnye, mse tu, ak gian sgt nk pegang kete.... reverse2, terlnggar 2 biji kete owner kedai mkn...  mcm2 rse ade mase tu... astaghfirullahhal'azim... hbis kete org... kete bapak skli la habisnya..

kete owner : Myvi baru
                     Rexton

sedeynye... bapak kene maki ngn ank org tu dsbbkn ak.. sbb ak... nk tumbuk pn, tumbuk la ak... jgn tumbuk bapak ak...  kengangn pahit tu membuatkn ak xnk bwk kete n xnk amik lesen kete pn...

smpai sekarag masih terpahat di ingatan... namun.... ak akn amik perkara ni menjadi satu pengajaran dalm hidup ak... dan sekarang... ak dh xtrauma ag ngn kete pesona bapak.... ak bukan sahaja ade lesen kete... namun ak dah boleh bawak kete... bukan sahaja kete manual... namun, kete auto pn ak dah berani...

P/S : nk bawak kete kene hati2... ap pn jenis dia, besar @ kecik k dia? hati2 tu perlu... dan jgn terlalu takut.... just yakin pada diri... klu ade sume tu dlm diri, in sya Allah, 1 dunia leh pusing...

dah pesanan buat korg2 yg sudi baca ni >>>> pandu la kete berhati2 dan berhemah ye kwn2... that all!! TQ... see you soon~~

Sunday, 27 October 2013

My Graduation day's

Assalamualaikum..

Syukur Alhamdulillah..segalanya sudah selesai..Dengan rasminya saya telah bergelar graduan Unimap, pada 21 September 2013.. konvo sebulan yang sudah... tp ri ni bru nk update pasal hari yang paling bersejarah ni kn?? hehe.. bz mengalahkn CEO?? hikhikhik~~

Apa-apa pn, Terima kasih yang tidak terhingga buat famili tercinta sebab sudi datang untuk memeriahkan lagi hari penting saya ni.. hehe.. Especially to My Cinta Hati, Badrul Hisham, tq for coming dear.. Sanggup bersusah payah dtg utk saya.. and TQ for the present.. Seriously, triple Like for the present.. I LoVE You Syg, Tq Very much... i got the camera beb!! leh tngkp gmbar hari2.. Save Batery Fon pas nih ~ hehe.. ni lah kamera saya:

                                  that funtion similiar like DSLR# but it's gud enough for me

This is "My SeCoNd SqUaRE HaT" ~~ I Love It!!

                                              #UniMaP # Degree ~ CoMp. NetWoRk Eng.

First "SqUaRE HaT" la sgt tu kan, dekat Politeknik Ungku Omar, Ipoh jer..

                                                  #PUO#Diploma ~ ELecTRoNiC (Comp.)

Dan sedikit sebanyak Gambar Kenangan Sepanjang Konvokesyen #2013~ UniMAP


                                                     #bersama si dia di Festival konvo

                                                         #kenagan di Dataran Kangar~~


                                               #My Mom n Dad ~ Luv You So Much





#Sambil menunggu sebelum masuk Dewan, pose dlu~~ hehe.. sbb xtau bile jmpe si dia ag, atas izin Allah =)





# Semoga ikatan kami direstui Allah swt dan juga kedua Ibubapa kami, in sya Allah.. doakn ye.. Amin..

                                                         #Im officially Graduated!! :)

with mashitah : FYP group
with Muni




#Berpacaran sebentar di Kuala Perlis :: tgok laut
dulu selalu dating cni... bukn sekadar dating je, tp ni le tpt nk tenang kn fikiran... tengok laut tu tenang je... tp, sesekali, ombak dtg dan pergi.. Awesome!!
#ni je family yang dpt datang, my bro in law, my sis, mom, dan and wan. Linda dan Ly xdpt dtg sbb bz ngn test masing2 di Poli Behrang & Poli Kota Baharu.

Ending Photo with My whole family yang sempat datang.. tp cinta ak terhadap family xkan berakhir di sini jer.. Luv you my big family n my lover, badrul hisham bin abu bakar..

That All for today ~ Semoga bertemu lagi... See ya ~ ~

p/s : Tq sudi baca kisah yang panjang ni ye.. hehe ~