Monday, 4 November 2013

My FiRsT tRy~~

 Assalamu'alaikum w.b.t.

Malam ni xleh tido la pulakkan.... tgn ni mula la gatal nak mengarang...

Kisah hari ni berkaitan ngn hobi baru ak.. nak tahu ap ?? hmm.. memasak la.. huhu..  Al-Maklum la, semenjak dah duk umh ni, mcm2 jenis masakan ak belajar dr mak....

Sementara ade ruang, belajar la memasak ngn mak kita kn.. esk lusa, dah kawen, xkn tiap kali nk masak kita nk kena call mak plakkn tnye resepi... So, sementara belum start kje ni, kita belajar sesuatu ilmu baru ye kawan2.. hehe...

Baru-baru ni, teringat la kehidupan duk zaman "UNiversiti"... ade la sorg kawan ku yg baru blik dr kg bawak sejenis dessert yg baru pertama kali jumpa, dan apatah lagi la mknnye kn?? dia kate name dessert ni "Puding Triffle"... seriously, sedap sgt.... ag2 mase tu baru bngun tdo, mmg tgh lapa la kn?? huhu..

Dia bwk dessert tu ckit je, sekadar dpt jamu kawan2 sorg sikit... klu xigt kwn blkg, dah lame ak NGAP sume... Perut lapa la kata kn?? hehe.. sembang punya sembang, dia kate nk wat dia senang je... ni resepi kak  dia... nti dia bg resepi... sekian lamenye dapatt resepi dr kawan, baru-baru ni la bru dapat wat sendri.. tp xberapa menjadi sangat la... biase la... First time buatkn?? 


Org yg cipta ayam KFC nak jadikan dia sedap pn, bnyk kali gagal... So, Gagal sekali bukan bermaknanya, gagal selamanya kn? Jadi, dh buat, kita mkn je la nti kn.. hehe.. resepi dh oke... yang xjadinye sebab tgn ni kurang berseni kot.. hehe... tepung kastad tu sempat membeku sebelum sempat tekan buah2han tu... sikit je la yg xsempatnye...

Taadaa... ni la hasil untuk CUBAAN yang PERTAMA  ku..

Puding Triffle : resepi dr kakak +Ezzy Azira 
Dalam xjadi2 pun, mak ckp sedap.. Mak cakap leh wat jadi dessert mase ak kawen nti (in sya ALLAH).. hehe... papepan, puding ni dah habis dalam mase 2 hari je.. bukak-bukak peti ais, tinggal separuh dari bekas.. =) bapak pun suke nmpaknye.. hehe...

Disebabkan diri sendri xpuas ag nk makannye (sebab dah habis), 2nd try akn menyusul.. semoga "my 2nd try " akn lebih baik dari yg "1st try ni", mudah-mudahan la kn...

papepun, thank's azi for the resepi.. special thank's to kakak azi "kak lina" kot klu x silap namemye, yg empunya resepi.. thank's kak.. sedap sgt..

my next entry akan menyusul.. untuk entry kali ni, ini saje yang dapat saya kongsikan.. semoga bertemu ag ye..